- Home
- Så fungerar KBT
Så fungerar KBT
Mår du dåligt? Känner dig orolig eller nedstämd? Är stressad? Då är du inte ensam. De flesta människor får problem med något av ovanstående någon gång under sitt liv. Men det finns hjälp att få. Med hjälp av Kognitiv beteendeterapi (KBT) kan du träna dig i att hantera dina svårigheter och därmed må bättre.
Kognitiv beteendeterapi har i forskning visat ge mycket goda resultat vid till exempel depression, ångest, rädsla och fobier, stress och utbrändhet, dålig självkänsla och sömnsvårigheter – problem som många människor lider av i vår nutid. Det som utmärker KBT-behandling är att kombinationen av teori och praktik betonas. KBT-förloppet kan delas in i tre faser och områden::
- Kartläggning av dina problemområden och tematisera/avgränsa. Genomgång av dessa områden med olika analyser, verktyg, kartläggning, etc.
- Förändringsarbete via praktisk tillämpning i form av övningar där du får möjlighet att prova nya sätt att hantera begränsande mönster (problemsituationer)
- Uppföljning och avslut.
Uppstart av behandling och kartläggning
Det första vi gör, innan själva behandlingen startar, är en noggrann analys för att identifiera dina problemområden. Med detta som grund sätter vi tillsammans upp mål för behandlingen. Vi kommer också överens om ett behandlingsprogram.
Tillvägagångssättet för KBT är strukturerat och koncentrerat utifrån handling. Fokus ligger i huvudsak på faktorer som utlöser och bevarar problemen i nuet. Tillsammans diskuterar vi möjliga tillvägagångssätt och behandlingsmetoder för att komma tillrätta med dina upplevda svårigheter. Det är vanligt att man använder flera metoder samtidigt för att uppnå en god behandlingseffekt.
Behandlingsupplägg och förändringsarbete
Ett behandlingstillfälle i KBT är vanligtvis 45-60 minuter och vanligast är att man träffas en gång i veckan. Behandling kan även inledas med längre, eller mer frekventa sessioner, så att du snabbt ska komma över den värsta problematiken.
Hemuppgifter är ett komplement till träffarna, och av stor vikt för att behandlingen ska bli framgångsrik. Det är därför viktigt att du är motiverad att även arbeta på egen hand mellan träffarna. Exempel på hemuppgifter kan vara att lyssna på bandinspelningar, söka upp givna problemsituationer, undersöka och ifrågasätta tankemönster eller läsa en text. Hemuppgifterna är även avgörande för att behandlingstiden ska kunna kortas och anledningen till att KBT i regel är en korttidsterapi där man träffas cirka 5-20 behandlingstillfällen. Vi använder oss också av olika så kallade skattningsformulär för att kunna utvärdera hur KBT-behandlingen fortgår.
Uppföljning
Allteftersom du får mer kunskap om dig själv, och genom träning, kan du förändra de tankar, känslor och beteenden som hindrar dig i vardagen och lär dig att hitta nya sätt att handskas med svårigheter. Du får också lära dig olika verktyg för att själv kunna använda dessa om liknande problem skulle återvända i framtiden.