- Home
- KBT – Kognitiv beteendeterapi
KBT – Kognitiv Beteendeterapi
Kognitiv beteendeterapi har sitt ursprung i två traditioner, kognitiv terapi och beteendeterapi. Bägge skolor har teori och tekniker som kompletterar den andra och i den terapeutiska verkligheten kombineras numera terapimetoderna mycket framgångsrikt.
I KBT ser man mänskliga problem som ett resultat av både våra tankar och synsätt på oss själva, relationer och världen (kognition) och hur vi agerar och reagerar på världen runt omkring oss (beteenden). Har man liten tro på sig själv och sin förmåga, och därför inte i realiteten prövar att delta i aktiviteter som man egentligen skulle vilja, påverkar dessutom tankemönster och beteenden varandra så att problem kan kvarstå, eller förvärras. I kognitiv beteendeterapi strävar man efter att bryta den typen av destruktiva processer.
Kartläggning
Innan behandling påbörjas görs en detaljeradanalys för att bättre beskriva och förstå problemen. En sådan analys kan ta 1-3 tillfällen beroende på problemets art och omfattning. Utifrån denna kartläggning som grund formulerar du i samarbete med din psykologen tydlig målsättning för behandlingskontakten. Det är inte ovanligt att en sådan analys av livssituationen och det upplevda problemet räcker för att se saken från ett annat håll och själv kunna hantera det.
KBT har bl.a visat sig fungera mycket bra vid:
- nedstämdhet/depression
- oro/ångest
- stressproblem
- sömnsvårigheter (insomni)
- smärta
- ätstörningar
- fobier
- relationsproblem
Behandling
Terapisamtalen har strukturerad former, dvs bygger på ett antal moment som följs upp vid varje tillfälle och hela tiden utgår från den ursprungliga målformuleringen.
En viktig del av behandlingskontakten är information och grundläggande utbildning i kognitiv beteendeterapi, s.k. psykoedukation. I början på samtalskontakten får du gradvis ta del av terapimodellens byggstenar och lär dig att använda dessa utanför terapirummet.
I metoden förekommer vanligast samtal, tekniker att träna på, användandet av olika formulär och avslappningsträning.
Hemuppgifter ingår som en vanlig del i KBT och kan handla om att i vardagen pröva olika beteenden, nya tankebanor eller sätt att lösa sina problem.
Kognitiv beteendeterapi är i regel relativt kort, och vanligen kan det handla om att man arbetar 7 till 10 sessioner.
Några Principer i KBT
I KBT utgår man från situationen i nuet och framför allt hur olika faktorer samverkar för att problemet ska kunna fortsätta att existera.
I KBT är målet att arbeta med förändring av de tankar, känslor och beteendemönster som leder till att individen har det svårt. Det som också kännetecknar denna behandlingsform är att den är aktiv, och både klienten och psykolog samarbetar kring behandlingssituationen.
KBT är också evidensbaserad, dvs innehåller vetenskapligt beprövade inslag, metoder och tekniker för att ge så bra hjälp det går för olika problem.
Sätt att arbeta med sin behandling varierar beroende på problem, men bygger i regel på metoder som ska mynna ut större frihet att kunna hjälpa sig själv efter att behandlingskontakten är avslutad.