Kognitiv beteendeterapi för hälsoångest (hypokondri)
Hälsoångest har ersatt den mer välkända diagnosbenämningen hypokondri och beskrivs som en ihållande övertygelse om att minst en allvarlig fysisk sjukdom ligger bakom aktuella symptom .
Att leva med hälsoångest kan vara mycket handikappande och leda till/samverka med både depression, agorafobi (torgskräck), paniksyndrom och andra ångeststörningar och psykologiska problem.
Hälsoångest kan sägas uppstå genom en överdriven och ofta vanemässig övertolkning av fysiologiska/fysiska symptom och kroppsliga sensationer, som egentligen är helt naturliga och ofarliga. Detta fokus på kroppsliga sensationer leder till förhöjd vaksamhet och ofta grubblerier med katastrofierande innehåll om allvarlig sjukdom och ibland död.
Inte ovanlig har det innan uppkomst av hälsoångest funnits besvärande förluster eller sjukdomar i personens närhet under uppväxten eller i vuxen ålder och leder till generaliseringar och katastroftankar kring risken att själv bli sjuk.
I behandling med KBT för hälsoångest/hypokondri arbetar man både med att öka förståelsen för själva processerna och förklaringsmodellen till hälsoångest, men att bryta denna via kartläggande arbete och beteendeobservationer, arbete med att bryta negativa tankar och kognitioner samt att gradvis exponera sig (utsätta sig) för ångestladdade tankar, stimuli och situationer.
KBT har visat sig vara en mycket effektiv behandling, lokalt, internetbaserat eller via självhjälpsmetodik.